Vojo Radoičić

Slikar, grafičar, ilustrator, scenograf, kipar - Vojo Radoičić rođen je 1930. godine u Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien -Schonbrun). Prijatelj je i suradnik s velikim austrijskim arhitektom i slikarom Fr. Hundertwasserom.

Izlagao je u zemlji i inozemstvu na više od stosedamdeset samostalnih izložbi. Pedesetak kazališnih scenografija, rad na TV-u, brojne knjige, tekstovi za djecu i mlade dio su autorova svekolikog stvaralačkog opusa.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za umjetnost koju čine originalnost, nekonvencijonalnost i radost igre. Glavna tema svih djela je more. Godine 2002. nominiran za prestižnu svjetsku nagradu J.Ch. Andersen (Mali Nobel), za dječju ilustraciju. Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Godine 2006. dobio je nagradu Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. godinu, a dobitnik je i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren.